Wetsvoorstel “betaalbare huur” niet controversieel verklaard

Demissionair woonminister Hugo de Jonge lijkt groen licht te krijgen om zijn voorgestelde regulering van de huurmarkt voort te zetten. Tijdens een procedurevergadering zijn geen van zijn voorgestelde woonwetten als controversieel bestempeld. Dat heeft voor u als verhuurder consequenties.

De voornaamste consequentie voor verhuurders is de cruciale noodzaak van een nauwkeurige puntentelling voor hun huurwoningen om te bepalen of deze nog steeds in de vrije markt kunnen worden verhuurd.

Met het voorgestelde wetsvoorstel krijgen huurders steeds meer mogelijkheden om geschillen voor te leggen aan de huurcommissie, en door de ophef in de media zijn ze zich steeds meer bewust van deze optie. Hierdoor wordt het voor u als belegger des te belangrijker om een weloverwogen huurprijsbeleid te hanteren. Het correct beheren van uw huurprijzen wordt daarmee een essentieel aspect van uw vastgoedbeheer.


Waarom als belegger je WWS puntentelling op orde hebben?

Een zorgvuldig bijgehouden puntentelling kan aanzienlijk bijdragen aan het voorkomen van geschillen en conflicten met de Huurcommissie. Dit betekent dat potentiële problemen met betrekking tot huurprijzen en andere kwesties tussen verhuurders en huurders kunnen worden vermeden.

Een zorgvuldig beheerde puntentelling stelt beleggers in staat om niet alleen de maximale huurprijs te berekenen op basis van het Woningwaarderingsstelsel (WWS), maar biedt ook inzicht in de vraag of hun huurwoningen in de vrije sector vallen. Dit inzicht is van vitaal belang om te voldoen aan geldende wetgeving en om te voorkomen dat huurprijzen onwettig worden verhoogd. Bovendien opent het de deur naar verschillende regelgevingskaders en zakelijke mogelijkheden die aanzienlijk kunnen variëren ten opzichte van de gereguleerde huursector.

Met aankomende strengere handhaving op het gebied van vastgoedregelgeving is het van uiterst belang dat beleggers hun puntentelling nauwkeurig en up-to-date houden. Dit zorgt ervoor dat ze boetes en juridische complicaties kunnen vermijden, wat uiteindelijk leidt tot een soepelere en wettelijk conforme werking van hun vastgoedportefeuille. Het is dus verstandig om de puntentelling serieus te nemen en goed te beheren, aangezien het een fundamenteel aspect is van effectief vastgoedbeheer.


Wat heb je als belegger nodig voor de WWS puntentelling?

Het correct uitvoeren van een puntentelling voor huurwoningen is een uitdaging die diepgaande kennis vereist. Het is een investering in juridische naleving, het voorkomen van conflicten en het optimaliseren van de huurinkomsten, wat voor elke belegger van onschatbare waarde is. Als belegger moet je bedreven zijn in verschillende belangrijke aspecten:

Een grondige kennis van huurwetten en -voorschriften is van essentieel belang, omdat deze voortdurend veranderen en de puntentelling kunnen beïnvloeden. Zelfs kleine wijzigingen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de juridische status van een huurwoning.

Daarnaast moet je het Woningwaarderingsstelsel (WWS) begrijpen, dat de ruggengraat vormt van de puntentelling. Dit systeem beoordeelt diverse kenmerken van een woning en kent punten toe op basis daarvan. Een grondig inzicht in het WWS is essentieel om een nauwkeurige puntentelling te kunnen uitvoeren.

Het handmatig uitvoeren van een puntentelling is een tijdrovende taak die een gedetailleerde benadering vereist. Elk aspect van de woning, van de kamergrootte tot de aanwezige voorzieningen, moet nauwkeurig worden geanalyseerd. Hierbij moeten alle subtiliteiten worden meegewogen die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke puntentelling.

Gelukkig biedt de Realite Applicatie een efficiëntere aanpak. Hiermee kunnen beleggers puntentellingen uitvoeren zonder de tijdsintensieve handmatige berekeningen. Dit waardevolle hulpmiddel helpt beleggers om effectiever hun vastgoedportefeuille te beheren en te voldoen aan de voortdurend veranderende regelgeving.


Optimaliseer uw vastgoedbeheer met Realite’s WWS-huurprijscheck

Stel u eens voor dat wat normaal gesproken tot wel 30 minuten van uw kostbare tijd in beslag zou nemen, nu slechts 1 tot 5 minuten vergt. Dit is de kracht van de Realite WWS-huurprijscheck, waarmee u efficiënt uw puntentellingen kunt uitvoeren en uzelf kunt beschermen tegen mogelijke geschillen met de huurcommissie. Bovendien bent u zo voorbereid op de nieuwe wet- en regelgeving die van invloed kan zijn op uw vastgoed.

De voordelen van de Realite WWS-huurprijscheck zijn overtuigend:

Snel en nauwkeurig
Met deze geavanceerde module kunt u binnen enkele minuten WWS-puntentellingen genereren zonder dat u afhankelijk bent van externe hulpmiddelen of complexe spreadsheets. Dit betekent minder kans op fouten en aanzienlijke tijdsbesparing.

Gebruiksvriendelijk
De intuïtieve interface van de module maakt het zelfs voor nieuwe gebruikers gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken. U hoeft geen uitgebreide training te volgen. Dankzij gegevenskoppelingen met BAG, EP-online en het WOZ-waardeloket, hoeft u minder informatie zelf op te zoeken. Voer eenvoudigweg uw postcode en huisnummer in, en de app doet de rest.

Rapportage en export
Met de Realite WWS-huurprijscheck kunt u overzichtelijke rapporten genereren van uw WWS-puntentellingen. Deze rapporten kunnen gemakkelijk worden gedeeld en gearchiveerd, wat de administratieve last aanzienlijk verlicht.

Beginnen met WWS Puntentellingen
Om toegang te krijgen tot deze nieuwe WWS Puntentelling-module, hoeft u alleen maar in te loggen op uw Realite-account en uw abonnement te activeren. U kunt deze krachtige tool ook direct aanschaffen als een losse dienst door hier een account aan te maken. Kortom, Realite maakt vastgoedbeheer efficiënter en stressvrij, zodat u zich kunt richten op wat echt belangrijk is voor uw vastgoedportefeuille.


Start met de gratis versie van Realite!


Gepubliceerd door: Thijn Albers, 14-09-2023


Deel dit artikel!

Op de hoogte blijven?